Pohodlný vývoj Composer balíčků

Na fóru se Lexi ptal, jak řešit vývoj Composer balíčků. Já vyzkoušel tyhle tři varianty, respektive tyhle 3 jsou podle mě použitelné a hodí se v různých situacích.

Commitování z vendor složky

Nejspíš nemáte ve vendor/ složce ten balíček co chcete vyvíjet vůbec jako repozitář, takže nejprve celou složku vendor/ smažeme a nainstalujeme závislosti znovu.

composer update --prefer-source

Při dalším update, v případě přidávání nových závislostí, je pak potřeba myslet buď na použití přepínače --prefer-source, který závislosti zkouší klonovat jako repozitáře, nebo si to můžete vynutit v globálním composer configu.

V tenhle moment je možné si přidat balíčky ve vendor jako vcs repozitáře do PhpStormu, díky kterému pak můžeme některé (nebo všechny) operace dělat přímo z IDE.

Je ale potřeba myslet na to, že pokud používáte Tasks v PhpStormu, tak ten dareba vždy vytvoří novou branch úplně ve všech registrovaných repozitářích projektu. Sice jen lokálně, ale i tak v tom je zachvilku docela bordel. Tohle zatím neumím obejít.

Tenhle přístup jsem zkoušel použít jen jednou a je zdaleka nejjednodušší na rychlé a malé změny. Hlavní nevýhoda je v tom, že když máte hodně lokálních projektů s nainstalovanou tou knihovnou co spravujete, tak máte pak taky hodně míst, ve kterých musíte udržovat svoje změny a synchronizovat je.

Symlinky

Já mám všechny Kdyby balíčky v jedné složce. Vždy když vytvářím nový, nebo mezi nimi přidávám závislost, tak po composer update vlezu do jejich vendor složky a ty nový věci z vendor/ smažu a udělám místo nich symlinky na tu “hlavní” složku v systému. Když pak volám composer update nebo něco commitnu, tak to mám v úplně všech projektech, kde je balíček nalinkovaný.

Podle mě je tohle asi nejlepší řešešní, protože stejně chci všechny projekty na localhostu testovat a vyvíjet s posledním commitem svých balíčků v masteru. Třeba Rohlik.cz jede celej na dev-master mých balíčků.

Je potřeba ale nezapomenout na jednu drobnost. Composer totiž, když si instaluje balíček jako source (git repo), tak mu vytvoří remote s názvem composer a přes něj fetchuje a pulluje změny a tagy. Například kdybych si udělal symlink na Kdyby/Doctrine do projektu, tak si pak v té knihovně (né v projektu, v knihovně kterou symlinkuju) přidám remote pro Composer. Samozřejmě to stačí udělat jednou pro každou knihovnu.

$ git remote add composer https://github.com/Kdyby/Doctrine.git

Tohle řešení má snad jedinou nevýhodu, a to když mám projekty, které závisí na vzájemně nekompatibilních verzích mých balíčků. Například Rohlik.cz mám na Nette 2.3, ale nějakej archaickej projekt na 2.1. Tenhle problém řeší následující přístup.

Více pracovních složek

Díky tomu jak git funguje, tak je možné vytvořit novou workdir, která ale bude sdílet historii s jinou. Dělá se to pomocí příkazu git-new-workdir, který ovšem není běžně dostupný jako ostatní příkazy a je potřeba si ho buď doinstalovat nebo nalinkovat do systémového PATH.

Například mám v Kdyby/Doctrine branch nette-2.1 a potřebuji ji pro projekty s Nette 2.1. Takže vlezu do vendor/kdyby, smažu složku doctrine a spustím

git-new-workdir ~/develop/libs/kdyby/components/doctrine doctrine nette-2.1

A teď mám stejnou history a všechny branche a tagy dostupné ve všech workdirs. Sice v projektech musíme HEAD posouvat ručně, ale nemusíme už složitě synchronizovat commity mezi složkami.

Tenhle přístup používám pouze pokud opravdu potřebuju v nějakém projektu starší závislost, raději použvám symlinky.

Have you found a typo? Fix me

Autor:

comments powered by Disqus